Jednak bez względu na to, czy docelowym rynkiem jest handel detaliczny czy gastronomia, producenci żywności pragnący odnieść sukces muszą zapewnić konsumentom produkty najwyższej jakości, w szerokim wyborze, świeże, smaczne i wygodne do przygotowania. Dostrzegając to wielkie wyzwanie, firma Sealed Air Cryovac, specjalista w dziedzinie pakowania świeżej żywności, wychodzi naprzeciw potrzebom firm działających w tych obszarach, oferując im wciąż nowe i coraz bardziej innowacyjne rozwiązania opakowaniowe.
Podczas tegorocznej edycji Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych i Gastronomii Polagra-Food w Poznaniu, firma Sealed Air zaprezentowała bogate portfolio rozwiązań opakowaniowych dla branży spożywczej, w tym szereg nowości dla sektora gastronomii i branży detalicznej:
Cryovac® VPP: system umożliwiający pakowanie żywności płynnej i półpłynnej w super-wytrzymałe foliowe woreczki typu pouch o pojemności od 0,5 do 10 litrów, które są formowane, napełniane, a następnie zgrzewane na specjalnych maszynach do pakowania pionowego VFFS. Rozwiązanie to ułatwia pracę szefom kuchni, pozwalając na błyskawiczne przygotowanie wyszukanych dań z przyrządzonych wcześniej gotowych składników, a nawet całych potraw. W systemie Cryovac® VPP można zapakować m.in. zupy, gulasze, bigos, dania z makaronu lub ryżu (np. risotto), sosy, warzywa w zalewie, pikle, sałatki, a także kremy, budynie, nadzienia do ciast, polewy oraz koncentraty soków owocowych. Dostępne są również woreczki ze specjalnym otworem umożliwiającym podłączenie do higienicznego i wygodnego systemu ręcznego dozowania – idealne do podawania sosów do kanapek i sałatek, musztardy, keczupu, śmietany czy jogurtu. Nowością w tym systemie są woreczki
Flavour Mark® Retort – umożliwiające pasteryzację produktów po zapakowaniu oraz
Flavour Mark® Aseptic – do produktów pakowanych aseptycznie.
Cryovac® Simple Steps®, czyli opakowanie próżniowe typu „skin” do dań gotowych przeznaczonych do przyrządzania w kuchence mikrofalowej. System ten stanowi innowacyjne połączenie zalet technologii sous vide z wygodą przyrządzania potraw w kuchence mikrofalowej. Funkcja samoistnego uwalniania pary wodnej pozwala na przygotowanie potrawy w hermetycznie zamkniętym opakowaniu, bez potrzeby zdejmowania bądź przekłuwania górnej folii. Opakowanie Cryovac® Simple Steps® zostało opracowane z myślą o zabieganych i zapracowanych konsumentach ceniących czas i wygodę i jest przeznaczone do pakowania dań gotowych, marynowanych mięs, drobiu oraz ryb, oferowanych w różnego rodzaju placówkach gastronomicznych, m.in. szpitalach, stołówkach, firmach świadczących usługi cateringowe, czy też w restauracjach, sklepach i na stacjach benzynowych oferujących dania na wynos. Zapakowane produkty można poddać pasteryzacji, dzięki czemu dłużej zachowują świeżość.
Cryovac n’Oven® to innowacyjne opakowanie LID MAP o podwójnym zastosowaniu – umożliwia przygotowanie potrawy zarówno w kuchence mikrofalowej, jak i w tradycyjnym piekarniku. Jego cechą wyróżniającą jest tacka piankowa C-PET o niskiej wadze i większej odporności na czynniki zewnętrzne oraz doskonałych właściwościach termoizolacyjnych (uchwyty boczne pozostają zawsze chłodne w dotyku, co zmniejsza ryzyko oparzeń przy wyjmowaniu tacki z piekarnika). Sprawdza się doskonale w przypadku dań gotowych, pizzy i różnego rodzaju żywności wygodnej typu convenience.
„
Dania gotowe stanowią niewątpliwie jedno z najbardziej interesujących zjawisk w branży spożywczej i w najbliższym czasie z pewnością pozostaną najbardziej dynamicznym segmentem tego rynku” – powiedział
Maciej Gierszewski, szef działu Cryovac Food Solutions na Polskę, Czechy i Słowację w firmie Sealed Air. Równie szybko, jak rynek dań gotowych, rozwijać się będzie rynek gastronomiczny. Wraz z nowymi trendami konsumenckimi, stylami zachowań i sposobami spędzania wolnego czasu, będzie rosło zapotrzebowanie na posiłki spożywane poza domem. Jednocześnie operatorzy restauracji, szefowie kuchni i ich dostawcy będą szukali nowych rozwiązań, które pozwolą im utrzymać jednorodną jakość i smak oferowanych potraw, uzyskać gwarancję świeżości i bezpieczeństwa żywności, a przy tym osiągnąć jak najlepsze wyniki finansowe. „
Dzięki opakowaniom Cryovac® już dzisiaj możemy zaproponować im rozwiązania zapewniające znaczną przewagę konkurencyjną na tym wymagającym rynku” – podsumował Gierszewski.
Źródło: Sealed Air Polska Sp. z o.o.