Sealed Air Cryovac, producent opakowań do żywności, oraz Checkpoint, dostawca rozwiązań w dziedzinie source tagging, czyli zabezpieczania produktów przed kradzieżą u źródła, tj. już w procesie produkcji, opracowały wspólnie pierwszy zintegrowany system etykietowania świeżych produktów spożywczych i zabezpieczania ich przed kradzieżą na etapie pakowania. Innowacyjne połączenie termokurczliwych worków próżniowych Cryovac® SmartPak® oraz opatentowanych etykiet RF‑EAS 2010 dopuszczonych do kontaktu z żywnością pozwala detalistom znacznie ograniczyć straty magazynowe na świeżych produktach spożywczych i znacznie zwiększyć stopień wykrywalności przypadków kradzieży w handlu detalicznym. Ponadto, rozwiązanie to eliminuje potrzebę ręcznego umieszczania etykiet, dzięki czemu detaliści mogą zaoszczędzić czas i koszty robocizny.
Gwarancja bezpieczeństwa żywności i ochrona przed niepowołanym otwarciem opakowania
Etykiety RF-EAS stosowane w workach Cryovac® SmartPak® jako pierwsze na rynku zostały dopuszczone do kontaktu z żywnością i spełniają normy wymagane na rynkach europejskich i w USA. Umieszczane są wewnątrz worka automatycznie na etapie jego wytwarzania, a ich usunięcie jest niemożliwe bez całkowitego zniszczenia opakowania. Pozwala to znacznie ograniczyć kradzieże w sklepach i zapobiega niepowołanemu otwieraniu opakowań.
Ochrona produktów o wysokiej wartości.
Rozwiązanie to jest łatwe do zastosowania przez producentów żywności i sprawdza się doskonale także w punkcie sprzedaży, gdyż jest w pełni kompatybilne ze wszystkimi bramkami EAS stosowanymi w handlu detalicznym. Zintegrowane etykiety uruchamiają alarm przy kasie w przypadku, gdy klient nie zapłaci za produkt i etykieta nie zostanie dezaktywowana. System ten idealnie nadaje się do świeżych produktów spożywczych o wysokiej wartości dodanej, takich jak: długo dojrzewające sery, wędliny oraz mięso w porcjach detalicznych.
To unikalne rozwiązanie powstało w odpowiedzi na żądania dużych sieci handlowych, które domagały się zapewnienia niezawodnych i wydajnych kosztowo rozwiązań zabezpieczających produkty spożywcze przed kradzieżą i niepowołanym otwarciem, możliwych do wprowadzenia w fazie produkcji.
Sukces dużego europejskiego detalisty.
Pomysł stworzenia tego rodzaju rozwiązania powstał w związku z częstymi przypadkami kradzieży produktów spożywczych w punkcie sprzedaży. Według raportu z 2007 roku „Globalny Barometr Kradzieży w Handlu Detalicznym” znacznie rośnie odsetek kradzieży niektórych produktów spożywczych. Szacuje się, że straty na produktach skradzionych w handlu detalicznym w Europie sięgają rocznie 1,26% obrotów brutto, a w 2007 roku wyniosły 39 881 milionów dolarów.
Jedna z wielkich europejskich sieci handlowych we Włoszech postanowiła znaleźć rozwiązanie mające przeciwdziałać wzrastającej stopie kradzieży produktów o dużej wartości poprzez kompleksowe wdrożenie planu zabezpieczania ich u źródła. Jako pierwszy produkt wybrano sery typu parmezan – Grana Padano i Parmigiano Reggiano, gdyż są one najczęściej kradzionymi produktami spożywczymi w tym kraju. Straty na nich w sklepach detalicznych we Włoszech wynoszą około 9% przy 100 milionach opakowań sprzedawanych rocznie.
Worki Cryovac® SmartPak® z zabezpieczeniem przed kradzieżą testowano u włoskiego detalisty przez sześć miesięcy. Wyniki okazały się nadzwyczaj pozytywne, wskazując na wyraźny wzrost wykrywalności przypadków kradzieży sera przy kasie. Badania wykazały, że program zabiezpieczania produktów u źródła za pomocą tagów RF-EAS może obniżyć straty magazynowe na drogich serach z 9% do 1%. Zainteresowanie nim wyraziło już wiele sieci detalicznych w całej Europie.